Kleur in de tuin op de schaduwrijke plekken

Veel mensen vinden het lastig om op de schaduwrijke plekken kleur te creëren in de tuin. Toch hoeft dit niet zo heel moeilijk te zijn. Veelgebruikte en goedkope bodembedekkers zijn bijvoorbeeld de Pachysandra grondbedekkers.  Deze bodem-bedekkende plant vormt ondergrondse wortelstokken en verspreid zich daarmee in de tuin. De plant woekert niet, maar zal vervolgens wel de gehele tuin (lees: plantvak) bedekken. Hierdoor kan onkruid niet meer door het dichte bladerdek groeien. De Nederlandse naam van deze plant is Schaduwkruid. Zoals de naam al doet vermoeden groeit de plant uitstekend in de schaduw. Er zijn soorten die redelijk goed tegen de zon kunnen, maar de Pachysandra is over het algemeen een echte schaduwminnende plant. Bij teveel zonlicht verkleurd het blad geel waardoor de plant minder mooi wordt. Half schaduw wordt over het algemeen ook goed verdragen maar dan is het wel belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is.

In het vroege voorjaar bloeit de plant met kleine, witte bloempjes. Ze worden dan al veelvuldig bezocht door hommels en bijen. Naast dat het dus een mooie bodembedekker is, is het ook meteen een goede nectarplant. De Pachysandra kan hierbij jaarrond aangeplant worden, zolang het op het moment van aanplanten maar niet vriest. Je bent dus niet perse afhankelijk van bepaalde seizoenen.

Om een mooie, dichtgegroeide bodem te krijgen en met kijk op de toekomst wordt geadviseerd om zo’n 15-18 stuks per m2 te planten. Afhankelijk van wanneer je de plant zet (voorjaar of najaar), is de bodem binnen zo’n 1-2 jaar volledig dichtgegroeid. Het onderhoud van het Schaduwkruid is minimaal. Na aanplanten 2x per jaar bemesten (in voorjaar en zomer), bij droogte water geven en eventueel in het begin wat onkruid weghalen. That’s it! Bij het verwijderen van onkruid is het belangrijk dat je het onkruid met de hand wegplukt rondom de plant. De Pachysandra breid zich namelijk door middel van ondergrondse wortelstokken uit (woekert niet). Zou je het onkruid weg schoffelen, dan beschadig je wellicht ook de plant met groeivertraging als gevolg.

Schaduwkruid kopen kan bij Plant & Grow, een gespecialiseerde webwinkel gericht op de verkoop van allerlei soorten tuinplanten, waaronder de Pachysandra. Plant je tuin dit jaar nog aan en geniet komend jaar van een onderhoudsarme tuin zonder onkruid!