Je eigen droomhuis bouwen
Zelf bouwen is de droom van velen. Je eigen droomhuis bouwen biedt dan ook veel voordelen. Zo kun je het bijvoorbeeld helemaal zelf indelen hoe jij het wilt hebben en je kunt alles naar eigen stijl inrichten en aankleden. Je kunt zelf op zoek gaan naar tegels voor de badkamer en toilet, maar ook bepalen wat voor en vloer je in je nieuwe woonkamer wilt hebben. Zelf bouwen betekent niet altijd letterlijk zélf bouwen, je kunt natuurlijk ook een bouwbedrijf inschakelen voor de bouw van jouw droomhuis. Zorg er dan wel voor dat je alles goed samen doorneemt en ga regelmatig een kijkje nemen op de bouwplaats. Het zou jammer zijn als er misverstanden ontstaan.
Op zoek naar een bouwkavel
Voordat je gaat bouwen aan je droomhuis, zul je op zoek moeten naar bouwgrond. Je mag namelijk niet zomaar overal een huis neerzetten. Het moet passen in het plan van de gemeente en de buurt zou eventueel ook nog bezwaar in kunnen dienen. Heb jij de ideale locatie gevonden, dan is het tijd om het een en ander door te spreken met de hypotheekadviseur. Je bent natuurlijk wel benieuwd hoe groot en duur jouw nieuwe droomhuis kan worden. Is de hypotheek rond en de kavel aangekocht? Dan kan de bouw beginnen.
De bouw
Voordat er gegraven gaat worden, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je geen kabels of leidingen raakt bij het graven. Om dat zo goed als mogelijk te voorkomen, is hier een speciale wet voor gelanceerd: de WIBON. Een belangrijk punt hierin is dat je bij graafwerkzaamheden wettelijk verplicht bent om een KLIC-melding te doen. Na deze melding krijg je voldoende informatie en kun je de leidingen lokaliseren. Afwijkende gegevens dien je te melden bij het Kadaster, zodat de netbeheerders dit aan kunnen passen. Als alles goed lijkt heb je groen licht en kan de bouw dan echt beginnen.
De aankleding
De bouw van het huis kost even wat tijd, maar die tijd kun jij nuttig besteden. Zeker wanneer er een bouwbedrijf aan de gang is, kun jij je richten op de aankleding van de woning. Ga alvast wat rondkijken in woonwinkels en doe inspiratie op. Of maak een moodboard en ontdek zo wat jouw stijl is. Dat maakt de aankoop van meubelen, accessoires, gordijnen en andere woon attributen straks een heel stuk makkelijker. Je weet immers wat je leuk vindt!