Maak je tuin klaar voor het voorjaar met deze 5 stappen

Het voorjaar kijkt alweer om de hoek en het is tijd om je tuin klaar te maken voor de lente. Maar welke klusjes moet je daarvoor precies uitvoeren? In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw tuin weer helemaal voorjaarsklaar is. 

Verwijder vuil uit je tuin

Om een goede basis te hebben voor de rest van de stappen is het belangrijk dat je eerst al het vuil uit de tuin verwijdert wat zich in de winter heeft opgestapeld. Denk hierbij aan takken, bladeren, maar ook aan de groene aanslag op de tegels en de schutting. Door dit allemaal weg te halen zul je zien dat je tuin er meteen een stuk beter uit ziet. 

Stof je meubelen af

Dan is het tijd om je tuinmeubelen weer naar buiten te zetten, indien je deze naar binnen hebt gezet voor het najaar. Meteen een goed moment om ook deze even goed af te nemen en te kijken of alles nog heel is. Is je tuinstoel bijvoorbeeld toch niet meer helemaal wat het zou moeten zijn? Dan heb je nu nog voldoende tijd om naar nieuwe te kijken.

Snoei je planten, hagen en bomen

Zo vlak voor het voorjaar is het ook tijd om een aantal hagen, planten en bomen te snoeien. Door ze goed terug te snoeien voor het voorjaar begint, kunnen ze beter en mooier uitgroeien. Hierdoor kun je er extra van genieten. Verwijder oude takken en bekijk per plant wat deze nodig heeft in deze periode van het jaar. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een tuinkalender. Een extra tip: bekijk ook de staat van je grasmat, wellicht kan deze ook nog wat extra onderhoud gebruiken na een zware winter. 

Fleur je tuin op met nieuwe planten

Zijn een aantal van je planten gesneuveld tijdens de winter? Dat kan gebeuren. Het is dan ook tijd om je tuin weer op te fleuren met een paar mooie nieuwe planten. Hiervoor kun je nu nog gebruik maken van zaadjes, zaai deze in de grond of in een pot en je kunt er binnenkort al van genieten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor ‘kant en klare’ planten, hierdoor heb je er meteen profijt van. 

Maak het af met accessoires 

Zorg voor een finishing touch met wat mooie accessoires. Denk hierbij aan kussens voor op je tuinmeubelen, maar ook aan kandelaars en verlichting. Door je tuin mooi te decoreren heb je er het hele seizoen profijt van en kun je heerlijk in je eigen tuin zitten.