Welke bestrating kies jij voor jouw tuinproject

De sfeer van je tuin wordt mede bepaald door de soort bestrating. Ook de bestrating van de oprit draagt bij aan de uitstraling van jouw woning. Bestrating is er in veel verschillende soorten. Het is dus belangrijk na te denken over welke bestrating het meest geschikt is voor jouw tuinproject. Denk aan grote betonnen tuintegels, kinderkopjes, klinkers of keramische tegels. Maar ook het legverband speelt hierin een rol. In dit artikel bespreken we verschillende soorten bestrating en hoe deze toe kunt passen in jouw tuin.

Tuintegels voor het terras

Ga je een terras aanleggen, dan zijn terrastegels of tuintegels een goede keuze. Deze tegels zijn vaak wat groter van formaat en verkrijgbaar van verschillende soorten materialen. De keramische tuintegels zijn bijvoorbeeld enorm populair en passen prachtig in een moderne tuin. Deze tegels zijn vaak erg zwaar en gekalibreerd, waardoor je het leggen van deze tuintegels beter over kunt laten aan een professionele stratenmaker. Door het zware gewicht, dien je bij het leggen ook goed te letten op de soort ondergond. Je wilt wegzakken immers voorkomen. Verzakte tuintegels zijn dan ook not-done en zorgen ervoor dat jouw terras zijn prachtige uitstraling verliest. Naast keramische tuintegels, kun je ook voor betonnen tegels of andere natuurstenen tegels gaan. Je zorgt er in ieder geval voor dat jouw terras een unieke look krijgt met deze mooie grote tegels.

Klinkers voor de oprit    

Heeft jouw oprit een make-over nodig, dan kun je prima kiezen voor klinkers. Dit soort bestrating wordt vaak gekozen om opritten, parkeerplaatsen en pleinen mee te bestraten. Ga je voor gewone klinkers of kies je de betonklinkers voor je oprit? De gewone klinker heeft een klassieke uitstraling en is minder strak afgewerkt dan de betonklinker. De gewone klinkers en betonklinkers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen in verschillende verbanden gelegd worden. 

Verschillende legverbanden

Het halfsteensverband, waarbij de stenen steeds halverwege de bovenliggende stenen worden gelegd, is waarschijnlijk het meest bekende legverband. Het halfsteensverband heeft een schitterende strakke uitstraling, maar is niet echt sterk. Wordt de bestrating zwaar belast, dan is het verstandig een ander legverband te kiezen. Het is ook mogelijk vierkanten te creëren met de klinkers door een blokverband te leggen. Dit geeft je bestrating een schitterende uitstraling, maar is ook minder sterk. Een tuinpad is uitstekend aan te leggen met het blokverband, maar een oprit is wat minder geschikt. Een visgraatverband is daarentegen meer geschikt voor je oprit. De tegels worden hier in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar gelegd, er ontstaat dus een soort visgraat. 

Siergrind voor de moderne tuin

Een geheel ander soort bestrating, is siergrind. Met siergrind kun je mooie accenten aanbrengen in je tuin. Vul tuinborders met grind of leg contrasterend grind rondom de tuintegels en creëer op deze manier een schitterend modern tuinpad. Jouw tuinproject wordt vast een succes.