Hoe knap je de tuin op

tuin

Wanneer je bent uitgekeken op je tuin en je wel eens wat anders wilt,wordt het tijd je tuin op te knappen en aan te pakken. De tegels van je terras liggen los. De zon brandt in de zomer op je hoofd, terwijl je buiten zit en de beplanting groeit als kool. Allemaal redenen om aan de slag te gaan. Maar waar begin je?

Maak een plan

Voordat je hals over kop aan de slag gaat in de tuin, is het verstandig eerst een plan op te stellen. Bij dit plan hoort ten eerste een ontwerp. Hoe moet jouw nieuwe tuin eruit komen zien? Waar komt je terras en wat voor een extra elementen ga je toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie overkapping, zodat je heerlijk beschut kunt genieten van je tuin. Of misschien wil je wel een mooie vijver toevoegen aan je tuin. Je kunt alle kanten op. 

Verwijderen oude beplanting en bestrating

Hoe vervelend het ook is, wanneer je jouw hele tuin aan wilt pakken, moet de oude beplanting en bestrating eruit. Dat is een enorm karwei, zeker wanneer de beplanting zich al diep geworteld heeft in de tuin. Ook de bomen moeten gekapt worden. Misschien heb je al eens een boom gekapt, maar daarbij de boomstronk laten staan. Dan is het een hele klus die boomwortels te verwijderen. Deze zitten immers al diep in de grond geworteld en laten zich niet zomaar weghalen. Uitgraven is vaak onbegonnen werk. Wil jij boomwortels verwijderen in de tuin? Schakel dan een professioneel bedrijf in. Een ervaren boomverzorger heeft vaak specialistisch materiaal in huis waarmee de wortels zo verdwenen zijn. Pas nadat de tuin helemaal leeg is, kun je aan de slag!  

Bestraten, aanplanten en bouwen maar

De tuin is helemaal leeg. Klaar om er wat moois van te maken. Ook dit is een flinke klus, zeker wanneer je het helemaal goed wilt doen. Misschien is het dan ook verstandig om een ervaren hovenier te vragen je te helpen met de inrichting van je nieuwe tuin. Deze kan je vaak ook goede tips geven over de beplanting, bestrating en afwatering. Je wilt immers nog lang van je nieuwe tuin kunnen genieten. Maar ook zelf kun je zeker wat moois van je tuin maken. Maak mooie borders van kleurrijke bloemen, betegel je terras met de meest mooie terrastegels en bouw een schitterende houten overkapping. Het kost even wat tijd, maar je kunt uiteindelijk wel trots zijn op je eigen werk.