Veilig aan de slag met de graafmachine in de tuin

Bij het zelf aanleggen van je tuin zul je waarschijnlijk een graafmachine gebruiken. Veel grond moet worden verplaatst om tot het gewenste resultaat te komen. Natuurlijk moet je dit wel veilig doen. Je wil geen kabels en leidingen raken die onze gas en elektriciteit regelen. In deze blog een aantal tips bij het graven in je tuin met een graafmachine. 

Voorbereiding

Voordat je met de graafmachine aan de slag kan gaan moet je een KLIC-melding doen bij het Kadaster. KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Door een KLIC-melding kan je te weten komen waar de kabels en leidingen liggen onder de grond waar jij gaat graven. Deze informatie krijg je vervolgens van de netbeheerders. Op deze manier kan je goed rekening houden met de plek waar je wil graven. Ook kan je inschatten hoe diep je kan gaan. Als er toch een ongeluk gebeurt kan je zo snel mogelijk contact op nemen met de netbeheerders. 

Controle

Voordat je begint is het belangrijk om de graafmachine te controleren op slijtage. Slecht behandelde slijtage kan resulteren in het kapot gaan van andere onderdelen. Bovendien kan het onveilige situaties creĆ«ren. Als je een graafmachine huurt mag je er van uit gaan dat deze controle voor je is gedaan, maar doe alsnog even een 5 minuten check. Controleer bijvoorbeeld de onderrol op slijtage aan het loopvlak en de kettinggeleiders op slijtage tussen de pennen. De weerstand op de ketting zal hierdoor minder zijn waardoor je veiliger kan werken met de machine. 

Graven

Let tijdens het graven dus goed op je eigen veiligheid en de grond waarin je graaft. Hou je dan ook aan het plan dat je naar aanleiding van de KLIC-melding hebt kunnen maken. Vanaf 30 centimeter diepte kun je kabels tegen komen. Verwacht je dus dieper te graven zal je rekening moeten houden met de kabels en leidingen. Let tijdens het graven ook goed op signalen die kunnen duiden op een kapotte leiding. Let bijvoorbeeld op een gaslucht en het plotseling uitvallen van de elektriciteit.