Hoe leg je een vijver in de tuin aan?

Droom je van een vijver in de tuin? Genietend van een kop koffie of verse muntthee uit eigen tuin, bekijk je vanuit het tuinhuis al het leven wat zich rondom de vijver begeeft. Een vijver heeft je veel te bieden! Niet alleen het leven wat een vijver naar de tuin trekt kan een reden zijn om deze in de tuin te plaatsen. Denk ook aan het feit dat een vijver water opslaat en vasthoudt in de warme zomermaanden. Het maakt je tuin tot een heuse klimaatbuffer voor de wijk! Het aanleggen van een vijver hoeft niet lastig te zijn. In dit artikel vertelt een loodgieter uit Eindhoven je hier meer over. 

Stap 1: op zoek naar een geschikte plek voor de vijver 

Allereerst is het zaak om naar een geschikte plek voor de vijver in de tuin te zoeken. Een vijver heeft vaak veel licht nodig. Je hoeft echter niet voor een plek te kiezen waar de vijver de volledige dag in de zon ligt. 

Houd ook rekening met de beschikbare ruimte in de tuin. Kies je voor een vijver die je aanlegt met waterfolie, ga je aan de slag met een vijverbak, of gebruik je een oude speciekuip die je op Marktplaats op de kop hebt getikt? 

Stap 2: aan de slag met de basis van de vijver 

Tijd om aan de slag te gaan met de basis van een vijver. Dit begint met het graven van een gat, passend bij het type vijver wat je aan wilt leggen. Zonder vijverbak of speciekuip, voorzie je het gat van waterfolie. Houd er hierbij rekening mee dat de vijver op het diepste punt zo’n 90 tot 100 centimeter diep moet zijn. Vervolgens vul je de bodem van de vijver met een laag zand; kies voor een laag van zo’n 10 tot 15 centimeter. 

Stap 3: zorg voor leven in de vijver 

De vijver is klaar om gevuld te worden met water. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden. De meest duurzame oplossing is het gebruik van het regenwater uit de regenton in je tuin. Mocht je deze niet hebben of mocht de ton niet voldoende gevuld zijn, dan kun je schoon drinkwater gebruiken. 

Wanneer de vijver voldoende gevuld is, kun je hier waterplanten in plaatsen. Zet deze vast in de bodem, gecombineerd met bijvoorbeeld wat takken en een aantal stenen. Het biedt dieren een plek om zich te verstoppen. Nu is het wachten tot de eerste dieren zich melden!