Een waterornament in de tuin aanleggen

Overweeg je de tuin bij je woning te renoveren? Simpele aanpassingen aan de huidige indeling van de tuin kunnen al voldoende zijn om deze een nieuwe uitstraling te geven. Haal bijvoorbeeld een aantal tegels van het terras weg, om deze te vervangen voor een gazon of een extra border met planten en heesters. Ook het aanleggen van een moestuin of bijvoorbeeld het plaatsen van een tuinhuis in de tuin kan het overwegen waard zijn. Of wat te denken van een fraai waterornament? In dit artikel vertelt een ervaren loodgieter uit Tilburg je meer over het aansluiten van zo’n waterornament in de tuin. 

Voorbereidingen bij het aansluiten van een waterornament 

Bij het aansluiten van een waterornament moeten verschillende voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. Start met het graven van een groot gat, waarin je een kuip plaatst voor het ornament. De kuip moet volledig waterpas worden aangebracht. Het helpt om de kuip op een bodem van zand te plaatsen; het vergemakkelijkt het stabiliseren hiervan. 

Vervolgens plaats je op verschillende plekken, tenminste drie of vier, klinkers in de kuip. Deze klinkers ondersteunen straks de afdekplaat voor het waterornament. Ook deze afdekplaat moet volledig waterpas liggen. Leg tot slot nog een gaas over de afdekplaat heen, waarin je een gat maakt voor het ornament. 

Aan de slag met het aansluiten van het ornament 

Nu de voorbereidende werkzaamheden afgerond zijn, kun je het waterornament plaatsen en aansluiten. Het is afhankelijk van het type ornament wat je gebruikt, hoe het aansluiten in z’n werk gaat. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een 1-delig en meerdelig waterornament. In dat laatste geval is het gebruik van een verdeelstuk vereist. Vaak is het niet noodzakelijk om waterleidingen door de tuin te leggen; de kuip die eerder al geplaatst werd vul je met water. Een vijverpomp zorgt voor het rondpompen van het water. Mocht in jouw geval wel een waterleiding benodigd zijn, dan is het raadzaam daar een loodgieter voor in te schakelen. Het helpt je lekkages rond het ornament te voorkomen. Overigens kunnen die lekkages zich ook zonder aansluiting op een waterleiding voordoen. Laat ze opsporen en verhelpen door een loodgieter in de regio om te voorkomen dat het ornament onnodig snel slijt. 

In de wintermaanden is het raadzaam het ornament vrij van water te maken of deze aan te laten staan; voorkom bevriezing van het water. Het water zal hierbij uitzetten, wat schade aan de onderdelen van het ornament veroorzaakt.