Sproei installatie installeren?

Een sproei installatie kan tal van voordelen bieden bij het onderhouden van uw tuin. In onderstaand artikel zullen we kort de voordelen benoemen die een sproei installatie in uw tuin met zich mee kan brengen.

Niet meer zelf sproeien

Het woord sproei installatie geeft het eigenlijk al min of meer weg: dankzij een sproei installatie hoef je niet meer zelf te sproeien en kun je het bewateren van de tuin geheel automatisch over laten aan de sproei installatie. Deze moet dan natuurlijk wel goed worden ingesteld, maar dat kan een hovenier of loodgieter eventueel bijhouden. Op die manier weet je zeker dat alles goed is ingesteld en de planten en gewassen gedurende het hele jaar voldoende water krijgen.

Bestand tegen vorst

Sproei installaties kunnen bestand worden gemaakt tegen vorst. Dat houdt in dat ook bij vorst de installatie kan werken (mits de vorst niet te krachtig is) of in ieder geval niet afgetapt hoeft te worden. Het bestand maken tegen vorst gebeurt vaak door elektroden langs de leidingen te laten lopen die warmte afgeven. De leidingen bevriezen dan niet waardoor de leidingen intact blijven.

Eenvoudige installatie

Het installeren van een sproei installatie kan door een handige klusser vaak wel zelf uitgevoerd worden. Mocht je daar niet aan willen beginnen, dan kun je het altijd nog door een loodgieter laten doen. Hij (of soms zij) kan je tevens goed adviseren over de te verwachten capaciteit, waterdruk en overige technische details.

Geringe kosten

De kosten voor een sproei installatie op zichzelf kunnen redelijk gemakkelijk oplopen. Toch vallen de kosten over de gehele levensduur wel mee, zeker aangezien je behoorlijk wat tijd kunt besparen. Tijd die je dan weer kunt besteden aan dingen die je echt leuk vindt (tenzij je het water geven van de tuin natuurlijk een leuke bezigheid vindt).

Weinig onderhoud

Wanneer de sproei installatie eenmaal is geplaatst, behoeft de installatie weinig onderhoud. Zeker als de sproei installatie op een juiste en vakkundige wijze is aangelegd, is de hoeveelheid onderhoud minimaal. Je hebt dan geen last van verzakkingen en ook verstoppingen komen als het goed is niet voor. Mocht er desondanks toch problematiek naar boven komen, dan heb je gewoon garantie als het geheel door een vakman is aangelegd. Natuurlijk is je garantie heel beperkt als je de sproei installatie zelf hebt aangelegd.