Tuinonderhoud: kosten en informatie

Iedere tuin heeft onderhoud nodig. Tuinonderhoud zorgt ervoor dat je tuin er netjes en verzorgd uit ziet. En dat is natuurlijk niet alleen fijn voor je zelf, maar het verbetert ook de uitstraling van je woning. Tuinonderhoud wordt eigenlijk altijd uitgevoerd door een hovenier. In deze blog lees je alles over tuinonderhoud en de kosten!

Wat is tuinonderhoud?

Veel mensen denken dat tuinonderhoud bestaat uit onkruid plukken. Maar het is veel meer dan dat! Onder tuinonderhoud vallen veel verschillende werkzaamheden:

 • Onkruid verwijderen 
 • Schoffelen
 • Snoeien van bomen, planten en struiken
 • Schoonmaken van de bestrating en schutting
 • Gazon onderhouden, zoals maaien, verticuteren, kalk strooien en sproeien
 • Bemesten van het gazon en de beplanting
 • Verplanten van bomen, struiken en planten
 • Bladeren verwijderen
 • Bestrijden van insecten of een plaag

Met tuinonderhoud ziet je tuin er netjes en verzorgd uit. Ook zorgt het ervoor dat de beplanting zo optimaal mogelijk kan groeien en bloeien, wat weer de levensduur van je tuin ten goede komt. Het is daarom ook één van de belangrijkste werkzaamheden van hoveniers. Wil je meer lezen over hoveniers? Neem dan eens een kijkje op https://hovenier.website/gids/, deze pagina staat boordevol informatie!

Wat kost tuinonderhoud?

De werkzaamheden die bij tuinonderhoud worden uitgevoerd, verschillen per tuin. Dit geldt dus ook voor de kosten! Een hovenier kost gemiddeld tussen de €30,- en €50,- per uur. Voor een grote onderhoudsbeurt moet je al snel rekening houden met een gemiddelde totaalprijs tussen de €800,- en €1.000,-. 

Besparen op tuinonderhoud

Wil jij besparen op de kosten voor tuinonderhoud? Dat kan! Met de onderstaande bespaartips bespaar je eenvoudig op de totaalprijs.

 1. Help zelf mee: hoewel tuinonderhoud niet altijd eenvoudig is, kun je toch veel werkzaamheden zelf doen. Ook wanneer je een hovenier hebt ingeschakeld. Help bijvoorbeeld met het verwijderen van onkruid, grasmaaien en het verwijderen van bladeren. Je kunt er ook voor kiezen om het tuinafval zelf af te voeren, ook dan bespaar je op de kosten. 
 2. Kies voor een onderhoudscontract: je kunt bij een hoveniersbedrijf een onderhoudscontract afsluiten. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. De hovenier komt dan regelmatig langs voor periodiek onderhoud. Hiermee ben je goedkoper uit dan wanneer je kiest voor los tuinonderhoud.
 3. Kies een lokaal bedrijf: ieder bedrijf rekent voorrijkosten. Dit is een bedrag wat je betaald voor de gereden kilometers tussen het hoveniersbedrijf en je woning. Je kunt deze kosten zo laag mogelijk houden door te kiezen voor een lokale hovenier.
 4. Profiteer van kwantumkorting: wanneer meer mensen bij jou uit de buurt dezelfde hovenier inschakelen, profiteren jullie allemaal van kwantumkorting.