4 tips om je tuin te onderhouden in de winter

In de lente en zomer staan de tuinen in volle bloei, met alle pracht en praal die daarbij komt kijken. Kleurrijke taferelen, frisse geuren, het is heerlijk om dan even lekker te gaan tuinieren. Maar in de winter blijven mensen toch wat sneller binnen. Desondanks is er alsnog veel in de tuin te doen tijdens deze koude periode.

Ruim de meubelen op

In de winter ga je niet even lekker buiten zitten. Berg daarom de meubels op in een beschermde omgeving zoals een schuur, garage of overkapt terras. Heb je die niet of geen plek? Bedek ze dan met daarvoor bestemde hoezen. Zo zullen jouw mooie buitenmeubels geen schade oplopen wanneer je ze toch niet gebruikt.

Voorbereiding voor het voorjaar

Onderhoud van je tuin wordt in de winter vaak snel verwaarloost. Terwijl er in de winter niet veel zal groeien, kun je het toch nog onderhouden. Als je dit goed aanpakt krijg je een voorsprong wanneer het voorjaar dan weer eindelijk begint. Tijdens de winter groeien er bepaalde soorten onkruid, en als je die tijdig weghaalt heb je in de lente minder werk. Ook kun je alvast winterharde voorjaarsbloeiers planten, zoals krokussen en tulpen. Doet dit aan het begin van de winter of net ervoor.

Bescherm je planten

Net als bij de meubels kunnen planten best wat schade oplopen tijdens de koude vorst. Zonde uiteraard, want je zal vrijwel niet van ze genieten als je toch binnen zit. Voeg dus bescherming aan ze toe zodat ze in de zomer weer fris en fruitig zijn! Planten die hun bladeren verliezen kan je overdekken met een kap, en gevoelige planten kun je beter uitgraven en bewaren op een beschutte plek. Zo zullen ze niet de hefstigste omstandigheden aan moeten gaan. Meer over welke planten welke verzorging nodig hebben kan je vinden op tuinplek.

Wees voorzichtig met de tuin

Niet per se een taak, maar meer een belangrijke mededeling. In de winter kan het vriezen, en dit zal voor veel planten, bomen en andere gewassen betekenen dat ze hard en stevig worden. Wanneer dit gebeurd kun je ze een stuk makkelijker breken of beschadigen als je er niet goed mee omgaat. Dit is vooral bij gras en struiken een opletpuntje.