Verhuur aan expats

Expats zijn simpelweg mensen die buiten het vaderland verblijven. Vaak gaan ze in een land werken omdat ze zijn uitgezonden door hun werkgever. Het verhuren van een woning aan expats is meestal tijdelijk, door middel van een contract voor bepaalde tijd. Het voordeel voor de eigenaar is dat de woning aan het eind van de termijn weer beschikbaar is voor verkoop, eigen gebruik of nieuwe huurders. Het is verstandig als je geen ervaring hebt met het verhuren aan expats om je te verdiepen in de regelgeving omtrent huurcontracten. Er zitten namelijk een aantal haken en ogen aan. Daarnaast verschilt de regelgeving vaak per gemeente.

Regelgeving en expats

Ook voor het verhuren van je woning aan expats geldt er een landelijk puntentelling. Hierbij wordt de kwaliteit van een woning bepaald aan de hand van een aantal punten zoals de locatie, voorzieningen, oppervlakte en het energielabel. Het kan zijn dat je op basis van deze telling geen vrijesectorwoning hebt. Hierdoor kan je niet zelf een huurprijs bepalen, maar geldt de maximale huur van €700 per maand.

Opgeruimd staat netjes

Je hebt besloten om je woning te gaan verhuren aan een expat, maar wat nu? De woning moet er voor de verhuurder aantrekkelijk uit zien. Probeer je huis dan zo neutraal mogelijk in te richten. Op deze manier spreek je een breder publiek aan. Daarnaast moet je er zorg voor dragen dat je huis aan kant is. Maak dus grondig schoon en ruim alle troep op. Denk ook na of je je huis inclusief of exclusief wilt verhuren. Een woning waar gas, water en licht zit inbegrepen in de huurprijs is voor een expats aantrekkelijker.

Verhuur bij vertrek

Ga je zelf tijdelijk in het buitenland wonen, waarna je weer zelf in de woning trekt? Of wordt je zelf tijdelijk door je werk uitgezonden? Dat kan dat gevolgen hebben voor je hypotheek en kun je ook kiezen om je woning tijdelijk te verhuren. Het is meestal niet toegestaan je woning te verhuren zonder toestemming van de hypotheekverstrekker. Bekijk hiervoor eerst je overeenkomst.