Muurisolatie is een belangrijke must voor elke moderne woning

Vandaag de dag stellen we als mensen alles in het werk om ervoor te zorgen dat onze woning zo optimaal mogelijk kan worden geïsoleerd. De mogelijkheden die hiervoor op de markt voorhanden zijn, zijn door de jaren heen ook een behoorlijk stuk uitgebreider geworden. Neem nu bijvoorbeeld muurisolatie. Waar deze isolatievorm in het verleden nauwelijks werd toegepast is daar tegenwoordig wel verandering in gekomen. Kom jij tot de vaststelling dat de muren van jouw woning nog niet zijn geïsoleerd? Zorgt dat er in de praktijk vaak voor dat je geconfronteerd wordt met een zeer hoog uitvallende energierekening? Dan is het absoluut de hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Hoe kan muurisolatie worden toegepast?

Je zal in de praktijk tot de vaststelling komen dat muurisolatie op verschillende manieren kan worden toegepast. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je er altijd goed aan doet om te controleren of er sprake is bij jouw woning van een zogenaamde spouwmuur of niet. Is er een dergelijke muur aanwezig? Dan is de eenvoudigste manier om isolatie te plaatsen het opvullen van de spouwmuur. Je moet er wat dit betreft dan uiteraard wel rekening mee houden dat er geen bouwafval in de muur terug te vinden mag zijn. Is dat wel het geval? Dan zal deze eerst (indien mogelijk) verwijderd dienen te worden. Is er geen sprake van een aanwezige spouwmuur of zit deze effectief boordevol met bouwafval? In dat geval hoef je nog niet meteen te wanhopen. Ook dan is het namelijk mogelijk om ervoor te kiezen om nog muurisolatie op een andere manier toe te gaan passen. 

Isoleren van binnenuit of van buitenaf

Het toepassen van muurisolatie is uiteraard in de praktijk lang niet alleen maar mogelijk door het isoleren van de spouwmuur. Daarnaast bestaan er namelijk ook nog tal van verschillende mogelijkheden om de muur van binnenuit of van buitenaf te isoleren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om in de woning isolatieplaten tegen de muur aan te brengen, maar is het eveneens mogelijk om de buitenmuur te laten isoleren. In het laatste geval moet je er wel rekening mee houden dat deze vorm van muurisolatie niet altijd tot de mogelijkheden behoort. In menig aantal steden en dorpen is het dan ook zo dat de uitstraling van de woning niet zomaar mag veranderen. Dit is dan ook zeker iets dat je bij het plaatsen van muurisolatie de nodige aandacht aan zal willen besteden.

Hoeveel kost de toepassing van muurisolatie bij je woning?

De kostprijs waar je rekening mee dient te houden voor het plaatsen van isolatie bij je woning is sterk afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. De voordeligste en tevens ook minst ingrijpende manier van isoleren is de toepassing van zogenaamde spouwmuurisolatie. In dit geval wordt de spouwmuur geïsoleerd en hoef je dus aan de binnenkant van je woning geen isolatiemateriaal te voorzien. Op deze manier wordt er ook niet geraakt aan de uitstraling van de gevel. De gemiddelde kostprijs waar je bij dit type van muurisolatie rekening mee kan houden is gelegen tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter. Voor de andere opties op de markt geldt dat ze een stuk duurder zijn.