Zelf een tuinhuis bouwen

Een van de huidige tuintrends is een tuinhuis in je tuin te plaatsen. Een tuinhuis kan als een bouwpakket gekocht worden, zodat deze heel gemakkelijk zelf in elkaar te zetten is, maar wil je meer vrijheid in bijvoorbeeld vorm en grootte, dan kan je er zelf een bouwen. Je moet natuurlijk wel een beetje handig zijn.

Fundering

Een belangrijk onderdeel van een tuinhuis is de fundering. Een fundering zorgt voor een stabiele en waterpas ondergrond zodat je na verloop geen tijd krijgt van een verzakt tuinhuis. Bepaal voordat je met de fundering aan de slag gaat welke leidingen er onder het tuinhuis moeten komen, zodat deze er liggen als je met de fundering start. Je kan een fundering op diverse manieren leggen. Bij een groot tuinhuis, zul je een hele vloer moeten storten, maar bij een wat kleiner tuinhuis volstaan houten palen waar de wand op rust ook.

Wanden van een tuinhuis

Er zijn veel verschillende manieren om de wanden van een tuinhuis te bouwen. Het hangt een beetje af van wat voor soort tuinhuis je wilt. Een blokhut bijvoorbeeld bestaat uit boomstammen met inkepingen die in elkaar passen. Vaak is dit allemaal al gedaan als je een zelfbouw pakket koopt. Als je zelf een blokhut maakt, dan is dat wat meer werk. Een simpele manier voor een wand kan ook. Een raamwerk van houten balken is de meest gebruikte manier. Deze bekleedt je dan met houten planken.

Dak van een tuinhuis

Het dak is ook een onderdeel, dat op vele manier gebouwd kan worden. Helemaal afhankelijk van wat voor dak je wilt hebben. Een plat dak met alleen dakbedekking is het makkelijkste te realiseren. Je moet dan wel de afwatering goed regelen. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor het veel gebruikte zadeldak. Een schilddak staat ook mooi, maar is weer moeilijker te realiseren. Als dakbedekking wordt voor een tuinhuis vaak shingles gebruikt. Dat is minder zwaar dan echte dakpannen en toch mooi.

Een prachtig zelf gemaakt tuinhuis zal de woonbeleving zeker doen verbeteren en ook nog eens functioneel is.