Welke garagedeur kun je het beste kopen?

Lang verhaal kort: er is geen beste garagedeur. Waar het met name om gaat is hoe je de garageruimte gaan gebruiken en of de garagedeur qua uitstaling bij je woning past. Ga je bijvoorbeeld de garage vaak in en uit? Dan is het handig om voor een garagedeur met een doorloopdeur te kiezen. Wil je de garage echter als opslagplaats gebruiken? Dan kan een roldeur mogelijk de beste optie zijn, omdat dit type deur geen ruimte in de garage inneemt.

Om je een idee te geven van welke soorten garagedeuren er zijn en wat de voor- en nadelen per deursoort zijn, bespreken we in dit artikel de populairste garagedeuren. Oké, we beginnen met de deur die je gebruikt als je de garage als opstapplaats wilt gebruiken, roldeuren.

Roldeuren

Dit type deur wordt verticaal opgerold en in een opbergbox opgeborgen die recht boven de opening van de garage wordt gemonteerd. Hierdoor heb je de complete ruimte in de garage over om spullen op te kunnen slaan. Dat betekent echter niet dat roldeuren alleen geschikt zijn voor mensen die de garage als opslagplaats willen gebruiken. Je kunt de deur namelijk ook prima gebruiken als je geen oprit hebt en wil voorkomen dat je nietsvermoedende voorbijgangers tijdens het openen van de deur kunt raken. Daarnaast is het goed om te weten dat roldeuren tegenwoordig prima geïsoleerd kunnen worden, dus over tocht en kou in de garage hoef je je geen zorgen te maken. Meer weten over roldeuren? Klik dan op deze link: alle soorten roldeuren op een rij.

Kanteldeuren

Kanteldeuren zijn de meest bekende deuren in Nederland. Dit type garagedeur is opgebouwd uit een deurblad dat naar buiten toe open kantelt. Daardoor is het belangrijk dat je een oprit hebt zodat je niet per ongeluk met het deurblad tegen iemand aankomt. Kanteldeuren zijn in de meeste gevallen niet geïsoleerd en ook niet goed afgedicht, zodat er via de zijkanten eenvoudig tocht en kou de garage kan binnenkomen. Dat is echter geen probleem als je de garage met name gebruikt om je fiets in te stallen of om de auto in te parkeren.

Sectionale garagedeuren

Sectionale garagedeuren zijn opgebouwd uit strakke moderne deurpanelen, die tijdens het openen direct onder het plafond in de garage worden opgehangen. Dit type garagedeur is goed geïsoleerd en  elektrisch bedienbaar. Doordat de deurpanelen tijdens het openen niet naar buiten toe openkantelen, is een sectionaaldeur ook zeer geschikt voor mensen die de garage als parkeerplaats willen gebruiken. Immers, je loopt geen risico dat het deurblad per ongeluk tegen je auto aan botst.

Openslaande garagedeuren

Openslaande garagedeuren zijn de duurste deuren die je kunt krijgen. Maar ze hebben dan ook een luxe uitstraling. Bovendien zijn ze leverbaar in hout, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor vrijstaande villa’s die een landelijke uitstraling hebben. Het bijkomend voordeel van het feit dat de garagedeur uit twee deurbladen is opgebouwd, is dat je slechts een van de deurbladen deels hoeft te openen om de garage in en uit te kunnen gaan. Zeker voor fanatieke fietsers is dat een groot pluspunt.

Optioneel: een loopdeur in je garagedeur

Een loopdeur kan in diverse soorten garagedeuren worden verwerkt. De typen deuren die hiervoor geschikt zijn, zijn kanteldeuren, sectionale garagedeuren en openslaande garagedeuren.

Het grote voordeel van een doorloopdeur in de garagedeur, is dat je de deur niet geheel hoeft te openen om de garage in en uit te kunnen gaan. Bovendien worden loopdeuren in hetzelfde materiaal als het deurblad van de garagedeur gemaakt, waardoor het als geheel mooi oogt.

Bezoek enkele showrooms

Op basis van dit artikel weet je nu welke soorten garagedeuren er zijn en wat de voordelen soort zijn. Het is echter aan te raden om een aantal showrooms te bezoeken, zodat je de verschillende deuren ook in het echt kunt zien en de bediening kunt uitproberen. Op die manier weet je al snel welke deur je voorkeur heeft en kom je tot de juiste keuze.