Vijver

Water, voor menigeen een bron van rust. Geen wonder dat er veel mensen zijn die besluiten om in de eigen achtertuin een vijver aan te leggen. Het houden van een vijver is eigenlijk een hobby. Hoe meer tijd je erin steekt hoe mooier de creatie. Alhoewel, wanneer je de natuur zijn gang laat gaan zal het resultaat mogelijk nog mooier worden…

Omdat elementen van een vijver moeilijk te vervangen zijn, zeker in vergelijking met een stel tuinplanten, is het belangrijk dat je een duidelijke afweging maakt tussen de plaats van de vijver, de stijl en het materiaal. Een direct- klaar-vijver past vaak niet in een natuurlijk ogende tuin.

Waar te plaatsen?

Het is een mooi gezicht als een vijver goed is te zien vanuit het huis. Soms valt het echter aan te bevelen een deel van het water aan het zicht te onttrekken, zoals bij natuurvijvers.

Misschien schaf je een waterpomp of zelfs verlichting aan. Elektriciteit moet daarom in de buurt zijn. Koop wel elektrisch schakelmateriaal dat bestand is tegen vocht. Ook een waterleiding moet in de buurt zijn wanneer je de vijver regelmatig wilt bijvullen. Maar let op; Voordat je gaat graven check even of je geen waterleidingen of elektriciteitsleidingen kunt beschadigen.

De kans op overstromen van een vijver moet absoluut worden beperkt. Kunstmest en andere voedingsstoffen kunnen dan het waterelement binnendringen waardoor het ecosysteem van de vijver tijdelijk kan worden verstoord. Vijvers zijn gevoelige ecosystemen die slechts gebaat zijn bij stabiliteit. Plaats een vijver dan ook niet aan de voet van een helling.

Grondwaterpeil

Het grondwaterpeil is ook een belangrijke factor. In de winter is dit peil een aantal cm hoger dan zomers. Op bepaalde zeer zware kleigronden kan het grondwater bijna tot aan de oppervlakte staan. Met een beetje inlevingsvermogen kun je je voorstellen dat de vijverbodem gaat opbollen. Graaf daarom in de winter, voordat je een vijver aan gaat leggen, een proefgat van ongeveer 50 cm diep. Als dat gat zich met meer dan 30 cm water vult, kan het zijn dat de grondwaterstand te hoog is om zonder voorzorgsmaatregelen een waterelement aan te leggen.

Zonlicht is zeer bepalend voor de ontwikkeling van de beplating. Het symbool van de waterplanten, de waterlelie, heeft alle zon nodig die hij maar kan krijgen. Dit geldt voor veel waterplanten. Reden om de vijver vaak niet te dicht bij de woning te plaatsen. Mocht je er niet aan ontkomen de vijver op een schaduwrijke plaats aan te leggen, dan kun je planten aanschaffen die zich weinig laten beïnvloeden door zonlicht. Een vijver moet tussen de 6 en 8 uur zon hebben.

Plaats de waterbiotoop niet onder een bladverliezende boom. Wanneer het herfst is vallen de bladeren in de vijver en rotten vervolgens op de bodem weg. Plaats haar ook niet op een winderige plek. Vooral een fontein komt dan niet tot z’n recht. Een haag, geplaatst op enige afstand van de vijver, biedt bescherming tegen wind.