Tuin verbouwen? Zorg voor het juiste gereedschap

Een tuin bijhouden zonder het juiste gereedschap is bijna niet te doen. Ga er maar eens aan staan, die rozenstruik snoeien met enkel een keukenschaar. Op die manier maak je het jezelf niet alleen onnodig lastig, je mishandelt je planten met een beetje pech ook nog eens zodanig dat zij het loodje leggen.

Voor dagelijks gebruik

Om een tuin netjes bij te houden heb je het juiste gereedschap nodig. Wat dat precies is, hangt natuurlijk vooral af van hoe je tuin eruitziet. Is je tuin volledig betegeld? Dan heb je vooral een goede bezem nodig, zodat je losse bladeren of andere zaken die je liever niet in je tuin hebt liggen gemakkelijk op kunt vegen en weg kunt gooien.

Heb je ook planten in je tuin? Als ze in losse of vaste bakken staan, dan heb je vooral een goede snoeischaar nodig. Tenzij je voor planten kiest die slechts 1 jaar meegaan, zal je de meeste planten ieder jaar een keertje moeten snoeien. In welk seizoen je dat doet, en hoeveel je precies wegknipt, is per plant heel erg verschillend. Een goed idee om je hier even in te verdiepen als je aan de slag gaat! Ook een gieter of sproeier kan in een tuin met plantenbakken niet ontbreken natuurlijk.

Heb je een meer natuurlijke tuin, waarbij de planten direct in de volle grond staan? Dan is onkruid vast en zeker een probleem waar je geregeld tegenaan loopt. Zorg dat je gereedschap in huis hebt waarmee je dit weg kunt woelen, liefst met wortel en al. Heb je daarnaast ook een grasveld in je tuin, dan is een grasmaaier onmisbaar, net als een goede hark.

Tuin verbouwen

Ben je van plan om je tuin eens flink te gaan verbouwen? Dan heb je weer heel ander gereedschap nodig. Gaat het om het uitgraven van een plant die je zat bent, of het afzagen van een te groot geworden boom, dan kun je dit vaak zelf prima oplossen, zolang je maar de juiste tools in huis haalt. Ook het aanleggen van een bloemperk is vaak wel te doen, met de hulp van een flinke schep, Wil je je tuin echter compleet nieuw aanleggen, dan red je het vaak niet met gereedschap uit het tuincentrum. In zo’n geval heb je vaak een shovel of wiellader nodig. Omdat het bedienen daarvan voor de meeste mensen geen dagelijkse kost is, kan het beter zijn om hier een expert voor in te schakelen. Zij werken met goed materiaal, van gerenommeerde merken als Volvo equipment, en zullen het klusje een stuk gemakkelijker klaren dan jij.