Stappenplan voor het gereed maken van het zwembad voor de lente

Stap 1: Het verwijderen van grove verontreiniging
Voordat je het zwembad leeg laat lopen moet je alle grove verontreiniging uit het water verwijderen. Op deze manier voorkom je dat dit vuil de afvoer doet verstoppen. Gebruik hiervoor een oppervlakte- en bodemschepnet.

Stap 2: Het leeg laten lopen van het zwembaden
Nu laat je het zwembad volledig leeg lopen. Je kunt op deze manier het hardnekkig vuil en kalkaanslag gemakkelijker verwijderen. Laat al het water uit het zwembad lopen, zodat schoonmaakmiddelen goed hun werk kunnen doen. Laat in zwembaden die in de grond zijn ingebouwd een laag water staan, omdat dit de stabiliteit van het zwembad moet garanderen.

Stap 3: Het reinigen
Het reinigen van de wanden en bodem van zwembad doe je met een basisreiniger. De aanwezige zuren in het middel pakken hardnekkig vuil en kalkaanslag goed aan. Een ander voordeel van de basisreiniger is dat het kunststof niet aantast. Pas wel op met natuursteen, zoals marmer en met armaturen. Deze materialen kunnen niet tegen zuren en kunnen schade aanbrengen. Leng de basisreiniger aan met water in de verhouding 1:3 tot 1:10. De verhouding is afhankelijk van hoe erg het zwembad vervuild is. Wrijf de wanden en bodem goed met het middel in en laat het zo’n 5 tot 10 minuten inwerken. Na het inwerken breng je nog een laag met reiniger aan en spoel het daarna met veel water af. Laat de reiniger niet langer dan 10 minuten inwerken, want dan loop je het risico dat het indroogt. Gebruik voor het aanbrengen van de basisreiniger een zwembadborstel of een zachte spons.

Stap 4: De randen
De randen van het zwembad staan het meest bloot aan vervuiling van bijvoorbeeld roet en vet en zet zich op de randen vast. Hiervoor zijn in de handel speciale zwembadranden schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Dit zijn sterke schoonmaakmiddelen die hardnekkig vuil grondig aanpakken. Maak eerst de randen nat en giet dan wat van het schoonmaakmiddel in pure vorm of verdund op een spons en breng het op de randen aan. Laat dit enkele minuten goed inwerken en spoel het dan met veel water af. Bij erg hardnekkig en aangekoekt vuil behandel je de randen nogmaals.

Stap 5: Uitspoelen
Nu ligt je zwembad vol met schoonmaakmiddelen en is het dus niet verstandig om nu al direct het zwembad te vullen. Het zal dan namelijk gaan schuimen en het kan de werking van je onderhoudsproducten die je normaal in het zwembad gebruikt beïnvloeden. Je moet voordat je het zwembad gaat vullen met nieuw water, je zwembad grondig uitspoelen.

Stap 6: Controle filter en vullen zwembad
Controleer voordat je het zwembad gaat vullen, eerst de filterinstallatie. Vervang eventueel ook het filterzand. Als de filter in orde is kun je het zwembad opnieuw gaan vullen. Als het zwembad gevuld is voeg je desinfectie en chloor aan het water toe.

Het gebruikelijke onderhoud dat je na een paar dagen kunt doen:
• Controleren of de pomp nog goed werkt en regelmatig de filter reinigen. Reinig of vervang ook één keer per week het filterzand.
• Controleer wekelijks de pH-waarde van het zwembadwater.
• Met een schepnet en bodemzuiger regelmatig het zwembad ontdoen van bladeren en overig vuil.

Bron: https://www.zwembad-overkapping.com/