Redenen om een sauna in je tuin te nemen

Na een bezoekje aan de sauna voel je je vaak weer als herboren! In de sauna kom je even helemaal tot rust en daarnaast biedt de sauna ook nog een aantal fijne gezondheidsvoordelen. Er is echter een punt dat mensen er regelmatig toch van weerhoudt om naar de sauna te gaan. Niet iedereen vindt het prettig om naar een openbare sauna te gaan waar de kans bestaat om collega’s of bekenden tegen het (ontblote) lijf te lopen. Als ook jij best wel vaker in de sauna zou willen gaan, maar niet zo houdt van openbare sauna’s kan je een sauna kopen voor in je eigen tuin. Benieuwd waarom je dit zou moeten doen? Wij sommen de belangrijkste redenen op!

sauna

Sauna’s helpen je te relaxen

Een poosje in de sauna zitten ervaren we eigenlijk allemaal als heerlijk relaxed. Even niets doen en lekker ontspannen zonder mobiel of laptop. In het dagelijks leven zijn we al zo druk – even ontsnappen en je afsluiten, kan dan heel prettig zijn. Bovendien is er ook wetenschappelijk bewijs! Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig de sauna bezoeken leidt tot een toename in serotonine: een natuurlijke stof die zorgt voor een vrolijk en relaxed gevoel.

Sauna’s helpen afvalstoffen af te voeren

Wanneer je in de sauna zit, zorgt de warmte ervoor dat je flink gaat zweten. Daardoor verlies je ook veel afvalstoffen. Hoe dat precies werkt? Wanneer je lichaam erg warm is, zorgt dit ervoor dat je bloedvaten wijder worden en dat je zweetklieren harder gaan werken. De vochtstromen die in je lichaam in gang komen, zorgen dat afvalstoffen uit je bloed in je zweet terechtkomen en op die manier je lichaam ook verlaten. Leuk extraatje: je huid wordt ook beter van regelmatige bezoekjes aan de sauna! Talg en ander vuil dat verstopt is geraakt in je poriën zal na een flinke zweetsessie in de sauna een weg naar buiten vinden en jou een stralende huid opleveren.

Sauna’s dragen bij aan een beter immuunsysteem

Loop je regelmatig te snotteren en te hoesten? Ook dan is het geen slecht idee om een sauna in je tuin te nemen. Sauna’s, zo blijkt, dragen namelijk bij aan een beter immuunsysteem. Een studie die werd gepubliceerd in het Journal of Human Kinetics toonde aan dat deelnemers na afloop van een saunabezoek een hoger aantal witte bloedlichaampjes in hun bloed hadden. Dit is weer goed voor je immuunsysteem, omdat dit type cellen ervoor zorgt dat schadelijke stoffen in je lichaam onschadelijk gemaakt worden. Twee keer per week een bezoekje brengen aan de sauna leidde ertoe dat mensen 30 procent minder last hadden van verkoudheid dan mensen die niet naar de sauna gaan, zo bleek uit een studie van de universiteit van Turku.