Onder welke verzekering valt je tuinhuis?

Een tuinhuisje is natuurlijk hartstikke leuk. Je hebt hier een eigen plekje afgezonderd van het huis of wellicht heb je hier al je gereedschappen en fietsen opgeborgen zodat ze droog blijven in de winterkou. Je kunt het tuinhuis in ieder geval volledig naar eigen smaak inrichten en ze komen in allerlei verschillende soorten groten en maten. Je tuinhuis maakt onderdeel uit van je woning en het is dan ook logisch dat je zowel het hokje als de spullen die zich daarin begeven wilt beschermen. Toch is een verzekering afsluiten hiervoor nog niet zo makkelijk als het lijkt. Welke verzekering je nou moet kiezen? We geven hieronder een overzicht.

Onderdeel van je woning

Schuren en tuinhuisjes worden over het algemeen gezien als een onderdeel van je woning. Indien ze op hetzelfde perceel staan als de woning, wordt het gezien als woongedeelte en valt het binnen de woonverzekering. Met een opstalverzekering heb je dan dus niet alleen je woning verzekert, maar ook je tuinhuis. Deze is dan beschermt tegen schade door bijvoorbeeld een brand of storm. Voor bescherming tegen schade door eigen toedoen of door iemand anders, dien je een allrisk verzekering af te sluiten. Hierin is vaak de glasdekking al inbegrepen, maar niet altijd. Wanneer dit niet het geval is kun je dit meenemen als extra dekking.

Niet op eigen perceel

Indien je tuinhuis zich niet in de achtertuin van je woning bevindt, maar bijvoorbeeld in een volkstuin staat dan die je apart een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. In tegenstelling tot een woning is een opstalverzekering voor je tuinhuis niet per se verplicht. Dit is afhankelijk of je hiervoor een hypotheek hebt aangevraagd ja of te nee. De hypotheekgever stelt je vaak verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, omdat het huisje dan als onderpand dient.

Kostbare spullen

In het tuinhuisje kunnen kostbare spullen staan, denk aan dure gereedschappen of tuinmeubels die goed van pas komen met mooi weer. Deze spullen zijn verplaatsbaar en vallen daarom niet onder de opstalverzekering. Om je spullen te beschermen tegen schade of diefstal dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Indien het tuinhuis op hetzelfde perceel staat, ben je net als bij de opstalverzekering met één verzekering klaar. Zowel de inboedel van je woning als tuinhuis zijn dan verzekert. Ook bij de inboedelverzekering zijn er een paar extra dekkingen die je kunt overwegen. Zo heb je de aanvullende kostbaarheden verzekering. Deze keert meer uit dan de inboedelverzekering en hiermee kun je echt dure spullen, zoals kunst, beschermen.

Al met al kun je dus zowel je tuinhuis als je woning goed beschermen, waardoor je zorgeloos kunt genieten van je mooie plekje.