Kosten van tuinrenovatie

Een tuin laten renoveren gaat natuurlijk altijd gepaard met kosten. Er is moeilijk om een gemiddelde prijs te geven aangezien het geheel afhankelijk is van de materialen die gekozen worden en hoeveel u bijvoorbeeld zelf doet.

De prijs van een tuinrenovatie is namelijk afhankelijk van de materialen en de arbeidskosten die gemaakt zullen worden. Om een duidelijk inzicht te krijgen in deze zaken vindt u hieronder een uiteenzetting van deze kosten die in de meeste gevallen gewoon opgaat.

Waarom een tuin renoveren

Eens in de zoveel tijd is het simpelweg nodig om de tuin te renoveren. De huidige tuin is dan helemaal verwilderd en is helemaal niet meer zo netjes zoals die uit was.

Met een goede renovatie breng je de tuin weer in de oude staat, of zelfs beter dan dat. Het beter maken dan de originele staat is vaak goed te doen omdat het groen wat verder gegroeid en meer gerijpt is. Dit geeft vaak een volwassen indruk aan een tuin, iets wat mensen over het algemeen als mooi ervaren.

Hovenier kosten

Zoals gezegd moet er betaald worden voor een hovenier wanneer deze ingeschakeld wordt. Een erkende hovenier kost u ongeveer €35 per uur, exclusief btw is dit bedrag uiteraard. Wanneer een hovenier speciale machines moet gebruiken zal dit uurtarief omhoog gaan.

Voor een 2e hovenier die meekomt wordt over het algemeen minder betaald, daar kunt u uitgaan van een uurtarief van ongeveer €28. Wanneer er dus bespaard moet worden op de tuinrenovatie is het een goede optie om zoveel mogelijk werk zelf te verzetten.

Materiaal kosten

Voor een tuinrenovatie zijn er vaak materialen nodig, denk bijvoorbeeld tegels, groenvoorziening, zand, kiezels, vijvermateriaal enzovoort. Het is logisch dat al deze spullen geld kosten. En om eerlijk te zijn, zij veel deze materialen ook erg hoog geprijsd.

Hierbij kan de relatief dure hovenier zijn kosten meer dan goed maken. Een hovenier heeft vaak inkoopvoordeel bij groothandels. Zo is het voor een hoveniersbedrijf vaak veel voordeliger om bijvoorbeeld een kuub zand te kopen dan voor jou als consument.

Besparen op tuinrenovatie

Zoals aangegeven is het renoveren van een tuin een kostbare aangelegenheid. Er zijn een aantal mogelijkheden waarmee je de kosten enigszins in de hand kunt houden. Ten eerste dien je een budget met jezelf af te spreken, de maximale kosten die je wilt maken om de tuinrenovatie uit te laten voeren.

Daarnaast kan het zeer lonen om zoveel mogelijk werk zelf uit te voeren. Als er bijvoorbeeld bepaald groen, zoals boomstronken of planten, verwijderd moet worden ben je waarschijnlijk zeer goed in staat om dit zelf te doen. Ook het graven en afvoeren van grond en/of tegels is iets dat je prima zelf kunt. En zelf het planten van bepaald nieuw groen kan je waarschijnlijk prima zelf doen. Al het werk dat je zelf doet hoeft de hovenier niet te doen en hoef jij dus niet te betalen.

Wanneer je een hovenier inschakelt zorg er dan voor dat de materialen die gekocht moeten worden stukken goedkoper zijn wanneer je die via de hovenier koopt dan wanneer je die zelf zou kopen, op die manier kan er flink bespaard worden op de materiaalkosten.