Hoe kun je klachten van de eikenprocessierups voorkomen
Ze zijn er weer: de eikenprocessierupsen. Langzaamaan zien we steeds meer bomen met rood-wit lint voorzien worden. “Pas op eikenprocessierups”, luidt de tekst op deze linten. Deze rupsen vormen namelijk een gevaar voor onze gezondheid. Verschillende klachten, zoals jeuk en huiduitslag zijn het gevolg van de brandhaartjes van deze rups. Hoe kunnen we deze klachten voorkomen en wat kunnen we ertegen doen?
Waarom vormt de processierups een gevaar
De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder en komt in maart/april uit zijn eitje gekropen. Hij is dan oranje van kleur en na enkele vervellingen verandert de rups in een groen/grijze rups met lange witte rugharen. Daarnaast ontwikkelt hij ook brandhaartjes. Deze haartjes zijn niet met het blote oog te zien, maar zorgen wel voor grote problemen. De haartjes worden namelijk door de rupsen afgevuurd wanneer ze zich bedreigd voelen. Doordat deze haartjes voorzien zijn van weerhaakjes, hechten ze zich makkelijk vast. Bij aanraking komt er een gif vrij en dat gif zorgt voor veel overlast. Bij aanraking met de huid, kun je namelijk last van jeuk, huiduitslag, een rode ontstoken huid of rode bultjes en blaasjes krijgen. Komen de haartjes via je neus of mond in je luchtwegen terecht, dan krijg je al gauw last van een loopneus, kriebel in de keel, hoesten en andere luchtwegklachten. Ook kunnen er andere klachten, zoals koorts, misselijkheid of allergische reacties optreden.
Wat kun je ertegen doen
De klachten die door de rupsen veroorzaakt worden, verdwijnen vaak na een week of twee. Er zijn geen medicijnen of zalfjes die de klachten eerder doen verdwijnen. Wel zijn er bepaalde zalfjes met bijvoorbeeld aloë vera, die de jeuk wat draaglijker maken. Beter is dus om de klachten helemaal te voorkomen. De beste tip die we je daarvoor kunnen geven, is ‘Vermijd contact met de rupsen’. Staan op jouw route één of meerdere bomen met eikenprocessierupsen? Dan is het verstandig een andere route te nemen. Is dat niet mogelijk? Zorg dan voor bedekkende kleding. Kleding met lange mouwen en broekspijpen zorgen ervoor dat de brandhaartjes zich niet aan je huid kunnen hechten. En een zonnebril kan je ogen beschermen. Daarnaast is het verstandig ramen en deuren te sluiten bij harde wind. Deze wind neemt de haartjes namelijk mee en kan ze bij jou in huis blazen. Verder is het verstandig bij het signaleren van de eikenprocessierups, de nest spinsels niet zelf te verwijderen. Meld dit bij de gemeente of schakel een bedrijf in dat gespecialiseerd is in eikenprocessierups bestrijding. Gehuld in beschermende kleding zullen zij de nesten op professionele wijze verwijderen.