Ga voor goede watercirculatie met een vijverpomp
Als je een vijver hebt, is het belangrijk dat deze gezond blijft. Dit geldt niet alleen voor de vissen in het water, maar ook voor de vijverplanten. Na verloop van tijd ontstaat er een opbouw van afvalstoffen die de kwaliteit van het water sterk kunnen aantasten. Net als vijverfilters zijn vijverpompen cruciaal om de vijver helder en gezond te houden. Een vijverpomp doet dit door het water goed te laten circuleren. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je hier. Ook vind je hier meer informatie over waar je bij de aanschaf van een vijverpomp op kunt letten.
Het doel van een vijverpomp
Een vijverpomp heeft eigenlijk twee doelen, die beide te maken hebben met watercirculatie. Doordat een vijver in zichzelf een biologische omgeving is, vinden er veel biologische processen plaats. Het is bijvoorbeeld het leefgebied van vissen, maar ook vanzelfsprekend voor vijverplanten. Een pomp zorgt ervoor dat het water uit de vijver steeds ontdaan wordt van afvalstoffen. Dit voorkomt dat de vijver op den duur troebel en ongezond wordt.
Het andere doel van een vijverpomp is om het water te vullen met belangrijke stoffen. Zuurstof en koolstofdioxide zijn belangrijk om een goede leefomgeving voor vissen en planten te creëren. Ook bacteriën in de vijver hebben dit soort stoffen nodig. Combineer je een vijverpomp met een vijverfilter dan haal je nog wel het beste resultaat. Watercirculatie is belangrijk, dus een vijverpomp mag niet ontbreken.
Stromend water of een fontein
Veel vijvereigenaars willen een waterval of fontein in de vijver. Dit is logisch, want een stille vijver is relatief saai. Ook om stromend water in of rond je vijver te krijgen is een vijverpomp belangrijk. Dit apparaat zorgt er namelijk ook voor dat water onder druk kan lopen. Door water uit de vijver te pompen en het naar de fontein of waterval te sturen, krijg je mooie effecten in de vijver.
Waar je op moet letten bij vijverpompen
De ene vijver is de andere niet, en daarom moet je bij het kiezen van je vijverpomp op een aantal dingen letten. Het is belangrijk om een pomp te nemen met een vermogen van ongeveer een kwart van de inhoud van de vijver. Als er vissen zijn is een grotere pomp al helemaal beter. Als laatste maak je de keuze om de pomp in de vijver te zetten (natte opstelling) of op de rand (droge opstelling). De vraag is of je de pomp uit het zicht wilt hebben en hoe gemakkelijk je onderhoud wilt kunnen plegen. Beide opstellingen zorgen in ieder geval voor een goede watercirculatie.