Een palmboom voor schaduw en heerlijke vruchten

Een palmboom zorgt voor heerlijke schaduw in je tuin en hij geeft je ook nog eens lekkere vruchten. Deze vruchten kunnen echter heel erg verschillen van smaak en structuur. Dit is afhankelijk van welke palmboom je uiteindelijk in de tuin zet.

Waarom een palmboom in de tuin?

Schaduw in je tuin en hij geeft je ook nog eens heerlijke vruchten. Deze vruchten kunnen echter heel erg verschillen van smaak en structuur. Aan de stam van de palmboom kun je zien welke vruchten hij zal dragen. Als de stam bruin is van kleur dan krijg je bruine kokosnoten, is de stam geel dan krijg je gele kokosnoten enz. Welke vrucht je krijgt is dus afhankelijk van welke palmboom ( kleur stam ) je uiteindelijk in de tuin zet. De vruchten die de palmboom jou kan geven zijn onder andere:

  • De Dadel
  • Een kokosnoot ( bruin, geel en groen )
  • Awarra
  • Palmperzik
  • Salk

Als je een jonge palmboom koopt moet je nog wel even wachten tot je vruchten krijgt. Na ongeveer 5 á 6 jaar zal de palmboom zijn eerste vruchten geven.

Tip: laat jouw palm bezorgen

Wil je een palm in de tuin? Dan denk je waarschijnlijk direct al aan een heel gedoe. Met een auto (en mogeijk een aanhangwagen) naar het tuincentrum, een goed exemplaar uitzoeken, terug naar huis en aanplanten. Gelukkig kan je ook bomen online bestellen. Zo kan je eenvoudig jouw boom laten bezorgen in Overijssel of een boom thuis laten leveren in de provincie Groningen. Dit bespaart je veel tijd, energie en gedoe. Met de aanplantservice wordt de boom zelfs voor jou aangeplant door een ervaren hovenier!

Veel verschillende soorten

Als je besluit om een palmboom in je tuin te zetten ga er dan maar even voor zitten want er zijn in totaal wel 4000 verschillende soorten palmbomen. Nu zullen er beslist een aantal afvallen omdat deze erg groot worden en dat is meestal niet zo handig in je tuin. De meeste mensen kennen vooral de palmboom met zijn bruine kokosnoten maar kies nu eens wat anders en ga bijvoorbeeld voor de gele of groene kokosnoot. Deze gele en groene kokosnoot is heerlijk zoet van smaak en erg sappig.

De palmbomen komen vooral in de tropen voor maar sommige zijn ook verkrijgbaar en goed houdbaar (verzorging ) in Nederland. Een palmboom heeft namelijk niet veel verzorging nodig als de grond waarin hij staat maar goed doorlatend is dan doet hij zelf de rest. Naast het geven van vruchten kun je de palmboom ook erg goed gebruiken als beschutting. Door zijn mooie bladeren geeft hij voldoende schaduw en een mooi briesje. Erg aangenaam op een warme dag.

Daarnaast levert een palmboom ook nog ander materiaal voor het maken van huishoudelijke artikelen zoals rotan en kokosvezel. In een aantal landen zoals Indonesië, Thailand en Vietnam werden stroken palmblad gebruikt als schrijfmateriaal. De palmboom is goed herkenbaar aan zijn stam, maar het blad van de palm kan heel verschillend zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten bladeren namelijk:

  • In de vorm van een waaier of
  • In de vorm van een veer

Ervaringen van een palmboom in de tuin

Ik heb dit jaar voor het eerst palmbomen in mijn tuin gezet en ik heb gekozen voor de palmboom met gele kokosnoten. Ik heb juist voor deze kokosnoten gekozen omdat het vruchtvlees erg sappig is en lekker zoet. De palmbomen zijn nog vrij klein dus ik zal nog even moeten wachten voordat zij vruchten krijgen. Maar ik vind het juist zo leuk om de palmbomen te kunnen zien groeien. Op een later tijdstip zal ik ook kiezen voor de palmbomen met groene kokosnoten en om de tuin zo tropisch mogelijk te maken zullen er ook bananen en citrus bomen in mijn tuin komen. Het lijkt mij helemaal geweldig om je eigen vruchten uit je tuin te kunnen halen en hier lekkere onder andere cocktails van kunt maken.

Maar ook zullen wij deze palmbomen uiteindelijk gaan gebruiken als beschutting. In een warm land moet je namelijk verkoeling zoeken in plaats van de zon. De zon krijg je toch wel op je lichaam maar schaduw moet je creëren. Dat heb ik inmiddels wel geleerd. Ik ben heel erg benieuwd hoe mijn palmbomen het gaan doen in mijn tuin. Wij hebben er wel voor gekozen om flink wat voedzaam zand in de tuin te laten storten. Op deze manier krijgen zij wel meteen voldoende kans om te groeien. Als je hier wat meer over wil lezen kun je dit doen door het openen van onderstaande link :