Conifeer in de tuin

Cupressocyparis leylandii is een conifeer (kortweg leylandii genoemd), die uit twee soorten bestaat die met elkaar gekruist zijn. De leylandii is gekruist met een dwergconifeer chamaecyparis. Het is een snelgroeiende conifeer die boven twintig meter hoogte kan halen. De hoogte en de vorm van deze boom is goed onder controle te houden, doordat deze makkelijk te snoeien is. Door de kruising heeft het de vorm van de leylandii en het bladsoort van de chamaecyparis gekregen.

Accommodatie Leylandii

Accommodatie van de leylandii heeft de volgende aandachtspunten nodig.

  • eist veel licht
  • wortels zijn relatief ondiep, waardoor ze bij te hoog groeien kunnen kantelen

door de ondiepe wortels zijn ze niet geschikt voor gebieden met hete zomers, het ontwikkelt dan cipres-kanker veroorzaakt door de seiridium cardinale (schimmelsoort), waardoor de boom zal sterven.

Leylandii is een winterharde conifeer die op verschillende gronden goed gedijt. Vanwege de snelle groei wordt de leylandii doorgaans als haag aangeplant om een snelle afscheiding te maken. Dit kan onenigheid geven met de buren, doordat de boom veel schaduw geeft. Het is een dichtgroeiende haag die snel privacy geeft en daarom geliefd is. In goed overleg met de buren, kan een haag van leylandii een aangename tuinbeleving bieden. Ze kunnen in (half) schaduw en in de zon staan ( geen lange hete zomers).

Verzorging en snoeien van de cupressocyparis leylandii

Deze snelgroeiende conifeer moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden. Wanneer dit niet op tijd gebeurd kan de conifeer makkelijk tot vijftien meter hoog groeien. In het voorjaar is het verstandig om wat extra mest te geven. De coniferen die als haag dicht op elkaar staan tenminste, want deze maken de voedingstoffen in de bodem snel op. Waar moet je op letten bij het snoeien van de leylandii?

  • de bovenkant van de haag moet smaller zijn dan de onderkant
  • niet terugsnoeien tot het oude hout
  • het beste is om de haag te scheren
  • beste snoeitijd is mei-juni en augustus-september

De haag wordt bruin en vertoont kale plekken bij het te ver terugsnoeien tot op het oude hout. Door het scheren van de haag wordt deze voller en beschadigt de haag het minst. De haag moet in het begin niet getopt worden, dit wordt pas gedaan als de gewenste hoogte bereikt is. Het is verstandig om de haag op een bewolkte dat te snoeien of te scheren om verbranding te voorkomen.

Kopen van een leylandii

De cupressocyparis leylandii kan het hele jaar geplant worden. De haag wordt in het algemeen in de zomer in pot geleverd. De beste periode om de leylandii te planten is tussen 1 oktober en 1 juni. De conifeer is eenvoudig online te bestellen en natuurlijk ook in fysieke tuincentra’s. Gewoonlijk is de bezorging van deze snelgroeiende conifeer door heel Nederland tegen bezorgkosten. De prijzen van de leylandii en de bezorgkosten verschillen per aanbieder. Tegen bepaalde voorwaarden geven enkele aanbieders garantie.