Zo beveilig je een woning het best

Er vindt in Belgiƫ ongeveer 65.000 keer per jaar een woninginbraak plaats. Hiertoe behoren ook de inbraken in garages, schuren en blokhutten. Het aantal keer dat er per dag wordt ingebroken is onder andere afhankelijk van het seizoen. Zo worden mensen tijdens hun zomervakantie, de kerstdagen en de jaarwisseling vaker inbraakslachtoffer dan in andere periodes van het jaar. Ook wordt de inbraakkans bepaald door de regio waarin je woont. Op het platteland wordt bijvoorbeeld minder vaak ingebroken dan in stedelijke gebieden.

Impact van een woninginbraak

Hoe groot de kans ook is, na een woninginbraak krijgen veel mensen naast de financiƫle impact vooral ook met emotionele gevolgen te maken. Om het veiligheidsgevoel zo goed mogelijk te herstellen, is het daarom raadzaam de nodige aandacht te besteden aan de beveiliging in en rondom je woning. Ook wanneer je preventief wilt handelen is het verstandig een beveiliging expert in te schakelen.

Gecertificeerd hang- en sluitwerk

Woningen die voor 1999 gebouwd zijn voldoen meestal niet aan het Bouwbesluit uit dat jaar: iedere nieuwbouwwoning moet inbraak-werende ramen en deuren hebben. Laat sowieso, maar in ieder geval bij dergelijke woningen, je hang- en sluitwerk controleren. Sloten, raamvergrendelingen en deurboompjes zijn veelvuldig verkrijgbaar, maar let er op dat ze het Politiekeurmerk Veilig Wonen dragen. Dit keurmerk kan net het verschil maken tussen wel of niet inbraakslachtoffer worden.

Alarmbeveiligingssystemen

Woningalarmsystemen zijn vandaag de dag zeer populair, maar niet altijd even effectief. Laat je adviseren of jouw woning en woonomgeving geschikt zijn voor een kostbaar alarmbeveiligingssysteem. Bij een alarmsysteem krijgt de meldkamer een signaal wanneer er wordt ingebroken. Het duurt dan echter nog 10 minuten voordat een hulpdienst bij de woning arriveert. Dikwijls zijn inbrekers dan allang vertrokken. Daarom is een alarmsysteem vooral aan te bevelen voor afgelegen woningen en woningen met veel waardevolle zaken.

U kunt tenslotte ook overwegen om uw woning te beveiligen door middel van een verborgen camera.