Verhuizen: een flinke klus

Een verhuizing is altijd een behoorlijke klus, zeker als je niet de enige bent die verhuist, maar je een gezin met meerdere personen hebt. Naast het netjes achterlaten van het oude huis en het klussen in het nieuwe huis, heb je ook nog eens te maken met een enorme hoeveelheid spullen die je van het ene naar het andere huis moet zien te vervoeren. En dat niet alleen: je moet alles daar ook weer op de goede plek in je huis zien neer te zetten. Dan merk je pas hoeveel spullen je eigenlijk hebt…

De grootste tip is dan ook om als er ook maar enigszins sprake is van verhuisplannen, direct al in actie te komen. Je hoeft nog geen dozen in te gaan pakken, maar wel kritisch te kijken naar alle spullen die je hebt. Waar weggooien voor veel mensen lastig kan zijn, is het feit dat je alles dat je weggooit niet hoeft in te pakken, vervoeren en weer uit te pakken vaak een goede motivatie om toch afstand te doen van alles dat je eigenlijk niet meer gebruikt. Wees kritisch: heb je iets een jaar niet gebruikt, is de kans klein dat je het gaat missen. Weg ermee! Tenzij spullen écht emotionele waarde hebben, uiteraard, en je ze niet weg wilt gooien. Plaats spullen echter niet te snel in die categorie, en gebruik dit excuus alleen als het om hele bijzondere zaken gaat. Bij zaken die je niet per se wilt bewaren, maar de herinnering wel, kun je er net zo goed een foto van maken: kost een stuk minder ruimte en werk.

Als de verhuizing daar is: netjes inpakken en uitpakken

Is de verhuisdatum bekend, dan kun je gaan inpakken. Doe dit zo systematisch, en vul verhuisdozen zoveel mogelijk per kamer. Het is niet handig om in je nieuwe huis met 1 doos naar 3 kamers te moeten om alle spullen eruit te halen, tenslotte. Gebruik je officiële verhuisdozen, dan heb je meestal geen verpakkingstape nodig. Deze vouw je over het algemeen met de flappen aan de bovenkant stevig dicht. Gebruik je echter andere dozen, dan is het wel verstandig deze stevig dicht te plakken. Zo voorkom je dat de dozen tijdens het vervoer open kunnen gaan, en je spulletjes eruit komen en beschadigen. Dat zou zonde zijn!

Is alles ingepakt en zelfs al vervoerd naar je nieuwe woning, dan begint een andere klus: alles weer uitpakken. Zorg dat je begint met de meest essentiële spullen, de dingen die je binnen een dag nodig gaat hebben. Werk je zo langzaam door alle dozen heen, en neem liever nu even de tijd om het goed te doen, en alles op de juiste plek te zetten, dan het af te raffelen en nog weken naar je spullen te moeten zoeken.