Behang

In de middeleeuwen hing men muurtapijten op de muren als een soort behang. Tegenwoordig doen wij dit met rollen bedrukt papier. Toch blijft het doel hetzelfde, namelijk onze muren versieren. De ideale manier om een muur op een decoratieve manier te bedekken is met behang.

Soorten behang

Voordat je het internet en bouwwinkels af gaat struinen op zoek naar jouw perfecte behang, is het belangrijk te kijken welk type behang het best bij jou past. Behang is verkrijgbaar in veel verschillende soorten met ieder zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Hieronder staan er een aantal beschreven:

  • Papierbehang
    Dit is een veelgebruikt behangsoort mede doordat het een van de goedkopere opties is. Het is, zoals de naam zegt, gemaakt van papier. Het geeft mooie heldere kleuren, maar is niet erg slijtvast.
  • Vinylbehang
    Bij dit soort behang is de toplaag gemaakt van vinyl en bestaat de onderlaag vaak uit papier. Het is bestand tegen een beetje water. Hierdoor is het ook geschikt voor een keuken of badkamer en is het eenvoudig schoon te maken. Een nadeel is dat vinylbehang redelijk duur is.
  • Vliesbehang
    Tegenwoordig is vliesbehang de meest gebruikte soort behang. Dit behang is licht, maar toch stevig en is heel gemakkelijk aan te brengen. Je hebt ook geen behangtafel nodig, want je smeert de lijm op de muur en plakt het vliesbehang er tegenaan.
  • Glasvezelbehang
    Dit vrij nieuwe behangsoort wordt gemaakt van fijne glasvezels die worden verweven. Dit maakt een sterk gaas wat zorgt voor een mooie structuur in het behang. Glasvezelbehang is maar in één kleur leverbaar en dat is wit. Gelukkig kun je dit behang verven met latexverf, waardoor je het een door jou gewenste kleur kan geven. Een nadeel is dat dit behang lastig te verwijderen is.

Benodigdheden

Wanneer je gaat behangen heb je een aantal dingen nodig voor je van start kunt gaan. Behang is het eerste dat je nodig hebt, maar er is nog meer.

  • Een behangtafel is een werktafel die je kunt gebruiken tijdens het behangen. Hierop kun je de banen knippen, maar het is vooral handig wanneer je behang in moet smeren met lijm.
  • Behanglijm of behangplaksel en een lijmborstel zijn ook een vereisten tijdens het behangen. Je kunt kiezen voor een soort die je zelf klaarmaakt of een kant-en-klaar versie die in een potje zit. Ook moet je opletten of je een soort nodig hebt welke je op het behang smeert of direct op de muur. De borstel kun je gebruiken om de lijm dan te smeren.
  • Een stanleymes is handig om de overtollige beetjes behang, bijvoorbeeld aan de onderkant, weg te snijden. Let er op dat het mesje scherp is, zeker bij een dikker behangsoort.
  • Als laatste is een aandrukrol erg handig om jouw behang mooi, stevig en glad op de muur te drukken. Je rolt hiermee over je behang, zodat het goed vast zit.