Zonnepanelen Kopen

Bij het kopen van goedkope producten wordt de knoop vaak snel doorgehakt: kopen of laten staan, het wordt in luttele seconden of minuten beslists. Bij de aanschaf van duurdere spullen is men niet zo impulsief. Mede dankzij het Internet Google we ons eerst helemaal suf en vergelijken alle mogelijke zonnepanelen met elkaar. Verstandig: als je veel geld uitgeeft doe je dat liever in één keer goed dan dat je snel beslist en je er later achterkomt een miskoop te hebben gedaan.

Ook bij het kopen van zonnepanelen is het dus aan te raden om je goed in de mogelijkheden te verdiepen voordat je tot de koop overgaat. En zelfs voordat je keuzes maakt zul je goed moeten nagaan of het een verstandige investering is. De eisen die aan het dak (ligging, hoek, afmetingen) worden gesteld om maximale opbrengst te garanderen zijn namelijk hoog. Hoewel je de investering terugverdient door besparingen op de energierekening is het ook niet zo dat je met twee jaar al winst maakt. Als de plaatsing dus niet optimaal is loop je het risico niet quitte te kunnen draaien.

Wanneer blijkt dat de aanschaf van zonnepanelen of -collectoren een goed plan is zul je moeten kiezen tussen zonnecollectoren (die werken met water dat wordt opgewarmd) of zonnepanelen (PV-panelen, die elektriciteit genereren). De keuze is vooral afhankelijk van je behoeftes. Omdat het totaal verschillende systemen zijn is het wel iets om veel aandacht aan te besteden en je goed over te laten adviseren. In theorie kun je er ook voor kiezen om beide tegelijk te gebruiken, maar in de praktijk is het slimmer om voor één systeem te gaan en daar bij te blijven.

Verder zul je moeten nagaan of je de panelen überhaupt mág plaatsen. Overleg dat met de gemeente (of de provincie) en een eventuele bewonersvereniging of huurbaas. Soms is het geen enkel probleem, soms heb je er een vergunning voor nodig (waarbij de installatie aan een aantal eisen moet voldoen) en soms zet een van de eerdergenoemde partijen een dikke streep door het complete plan. Beetje vervelend als je daar pas achter komt op het moment dan een installateur de hele handel aan het aanleggen is…

Overigens, als je toch bij de gemeente over de vloer bent is dat een prachtig moment om te informeren naar eventuele subsidies. Het is niet zo dat je meteen een zak geld meekrijgt (je zult alle kosten eerst voor moeten schieten), maar vaak loont het wel om te proberen of de overheid je op financieel vlak een stuk tegemoet wil komen.

Als je uiteindelijk helder hebt wat voor type installatie je wilt kopen en hoeveel panelen je laat installeren kun je een bedrijf uitzoeken dat jouw plannen kan realiseren. Let daarbij niet alleen op de laagste prijs, maar besteed ook aandacht aan garantie- en servicebepalingen. Als je voor PV-panelen kiest is het raadzaam om dat ook aan je energieleverancier te laten weten: wanneer je minder gebruikt dan de installatie opwekt kun je het overschot namelijk vaak verkopen aan de beheerder van het elektriciteitsnet. Zo heb je de investering er nog sneller uit.

zonnepanelen kopen