Hoe legt u elektra aan in de tuin of op het dakterras?

Heel eenvoudig: door een elektra specialist in te schakelen. Nadat u uw tuin of dakterras beplant hebt, wilt u de uitstraling van de borders of tuinbestrating misschien completeren met buitenverlichting. Of wat te denken van een sprankelende fontein? Of een fonkelende elektrische buitenhaard? Elektra in de schuur of blokhut is ook handig. In dit soort situaties ben u gebonden aan stroomvoorzieningen in uw tuin. Ook wanneer u elektrisch tuingereedschap gebruikt is het fijn om stroompunten dicht in de buurt te hebben.

De eerste stap: een tuin- of dakterrasschets maken

Een goed begin is het halve werk en dat geldt in sterke mate voor het aan laten leggen van elektra in uw tuin of op uw dakterras. Het is namelijk raadzaam om eerst een tuin- of dakterrasschets te maken van waar u precies de elektriciteitspunten wenst. U focust u hierbij op de functionele aspecten en de elektriciteitsexpert op de bijbehorende aansluit- en stroomschema’s. Succes gegarandeerd. Bewaar na aanlegging voor de zekerheid alle gemaakte tekeningen, zodat u bij een eventuele tuinrenovatie precies weet waar de elektriciteitsbekabeling ligt.

Andere bekabeling voor buiten

Nog een reden om een stroomexpert in te schakelen voor het aanleggen van buitenelektra is de andersoortige bekabeling. Deze verschilt van de woningbekabeling omdat de bekabeling buitenshuis in ieder geval spatwaterdicht moet zijn. Bovengronds wordt gebruik gemaakt van de XMVK-kabel en in de grond de YMVK-as kabel en de XMVK-as kabel. Met de as-extensie in de laatste twee kabels wordt aardscherm bedoeld. Het verschil tussen de bovengrondse kabels en de kabels die onder de grond worden gelegd zit vooral in de dikte. De XMVK-kabel heeft standaard een dikte van 0,6 millimeter. De YMVK-as kabel heeft minimaal een dikte van 0,7 millimeter. Daarnaast is deze kabel moeilijk brandbaar en wordt ook YMVK-mb als benaming gehanteerd.